Türkiye’de Tiny House Akımı Aldı Başını Gidiyor!

Türkiye’de Tiny House Akımı Aldı Başını Gidiyor!

13 Mayıs 2024 tarihinde oluşturuldu.
Türkiye’de Tiny House Akımı Aldı Başını Gidiyor!

Amerika’ da başlayan ve hızla tüm dünyaya yayılan tiny house akımı son zamanlarda Türkiye’de de popüler olmaya başladı. Hatta sadece haftasonu kaçamakları için değil sürekli bir yaşam konusunda da bu ufak evleri seçenler bir hayli fazla! Kendi küçük ama içi son derece fonksiyonel biçimde döşenmiş olan ufak evler, normal bir evde olması gereken her şeyi bulundurabiliyor.

Tiny House Ne Demektir?

Son zamanlarda ciddi şekilde artan hayat pahalılığı, şehir hayatının sıkıcı monotonluğu ve gürültüsü birçok kişiyi kafa dinleyebilecekleri olanakları aramaya itiyor. Ayrıca dünyada bir akım haline gelen minimalist yaşam tarzı da aslında tiny house ile iç içe geçmiş bir kavram gibi görünüyor. Çünkü bu ufak evlerde yaşamak isteyenlerin büyük çoğunluğu aynı zamanda fazla eşya ve tüketimden de uzaklaşmak isteyenlerden oluşuyor. Yaklaşık 10 ila 30 metrekare arasında değişen tiny house yapılar tasarruf konusunda çok başarılı bir yere sahip!

Büyük bir evde yaşamak; yüksek faturalar, sürekli temizlik yapmak, eşya almak gibi anlamlara çıkıyor. Ayrıca her yerin beton yığını olması ve oksijene olan ihtiyacın artması da pek çok kişiyi kırsalda yaşama fikrine daha da yakınlaştırıyor. Kaliteli ve çürümeyen ahşap malzemelerden üretilen tiny house yaşam alanları sert hava şartlarına ve yağışlara oldukça dayanıklı! Ayrıca rutubet ve nem gibi problemler de tiny house tasarımlar için söz konusu bile olmuyor. Sabit veya tekerlekli yani taşınabilir olan modelleri mevcut olan ufak evler kişilerin tercihine yönelik üretiliyor.

 

Tiny House İle Gelen Müthiş Avantajlar

Özellikle freelance, internet üzerinden çalışan kimseler için tiny house yaşam fikri oldukça mantıklı. Çünkü bu tarz kişilerin her gün işe gitmek gibi bir durumları söz konusu olmadığı için sadece internet ve bilgisayar üzerinden işlerini eksiksizce yürütebiliyorlar. Evden çalışma fikrinin mümkün olmadığı durumlarda da birçok kişi haftasonları sahip oldukları ufak evlerinde doğanın keyfini çıkartabiliyor. Tiny house yaşamını sürekli olarak tercih eden kişiler tüm düzenini bu çerçevede oturtuyor. İnsanlara konforlu bir yaşam fırsatı sunan ufak evler sayesinde bir yerden başka yere sürekli gezmek de mümkün! Böylece yerleşik bir hayat yerine sürekli gezerek yeni yerler keşfetmeniz de bir rutin haline geliyor.

Bu evlerin tercih edilmesi depremden korunmak adına da son derece güvenli. Tiny house yaşam stilini tercih eden kişiler genelde şatafattan ve abartıdan uzak, sade, minimal, doğa ile iç içe bir hayat seçenlerden oluşuyor. Bu kişilere göre sahip oldukları şartlar gerçek zenginliği tarif ediyor. Şehir merkezine uzak bir yaylada sadece kuş sesleri ve yeşilin hakimiyeti içinde kahvelerini yudumlayarak kitap okumak isteyenler için ufak evler, bu hayalin adresi oluyor. Tiny house yaşamını tercih eden bir başka kesim de emekliler olabiliyor.

Maddi açıdan bir sorunları olmayan bu kişiler hayatlarının geri kalanını doyasıya gezerek yaşayabiliyor. Taşınabilir tiny house aynı zamanda konaklama ücretlerinden de muaf olmak anlamına geliyor. Yani her nereye giderseniz gidin sizin için tatil demek yine eviniz demek oluyor. İster mükemmel bir sahil yakınlarına ister ormanın derinliklerine ya da şehir merkezine daha yakın olan uygun bir yere park edebileceğiniz eviniz siz nereye giderseniz eşlik edebiliyor. Otellere harcayacağınız tonlarca para da cebinize kalmış oluyor. Kısacası tiny house aslında size kocaman fırsatlar sunuyor. Hayatına bambaşka bir vizyon katmak ve her manada gelişmek isteyenler, birikim yapmayı hedefleyenler için kaçırılmayacak bir seçenek olarak görünüyor.

 

Tiny House Ne Gibi Özelliklere Sahip?

Ufak evler kendi enerjisini kendi üretebilme kapasitesinde oluyor. Güneş panelleri veya inverter ile enerji üretimi yapılabiliyor. Tasarruf konusunda çok başarılı olan ufak evler sizlere normal bir evde ihtiyacınız olan her şeyi sunuyor. Çamaşır, bulaşık makinesi, fırın ve ocak, buzdolabı, televizyon gibi tüm beyaz eşyaları tiny house yaşam alanlarında görmeniz mümkün. Yani hayatınızı rahat şekilde devam ettirebilmeniz adına ihtiyacınız olan her detay bu evlerde düşünülüyor.

Genellikle içeride bir oturma bölümü oluyor, kanepenin alt kısmı depolama alanı olarak kullanılabiliyor. Bir tarafta açılır kapanır şekilde monte edilen masa bulunuyor. Böylece sadece yemek yiyeceğiniz ya da çalışmak istediğinizde masayı açarak alandan tasarruf edebiliyorsunuz. Ufak evlerde çoğunlukla yatak odası üst katta oluyor. Merdiven ile çıkılan üst kısım çift kişilik bir yatağın sığacağı kadar alana sahip oluyor. Merdiven boşluklarına da depolama alanları yapılarak eşyaların saklanması sağlanabiliyor. Ancak tek katlı olan ufak ev modelleri de elbette mevcut.

Mutfak tezgahı normal evlere göre daha küçük olsa da işlevsel şekilde dizayn edildiği için kişinin ihtiyacına rahatlıkla cevap verebiliyor. Tuvalet ve banyo ufak bir alana sığdırıldığı için burada da duvarlara raflar yapılarak eşyaların yerleştirilmesi mümkün. Tiny house yaşam alanı sizlere veranda ve teras imkanı da sunabiliyor. Böylece kapınızın önüne ya da terasınıza yerleştirebileceğiniz masa ve sandalyeleriniz ile de keyifli anlar yaşayabiliyorsunuz. Ahşaptan üretilen ufak evler çelik malzemelerle de güçlendiriliyor. Böyle bir yaşam tarzı seçmenin maliyeti ise istediğiniz detaylara, evin ebatına, sabit ya da taşınabilir olup olmamasına göre değişiyor.